Οι ιδανικότερες συνθήκες φύλαξης των μουσικών οργάνων είναι θερμοκρασίες της τάξης των 18-24 °C και υγρασίας 45-55%. Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να εκθέτουμε το μουσικό μας όργανο σε συνθήκες στις οποίες δεν θέλουμε να εκτεθούμε και οι ίδιοι! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε τις ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Όταν το περιβάλλον είναι ξηρό και θερμό το ξύλο στεγνώνει και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα την πρόκληση ραγισμάτων και σπασιμάτων και σκευρώματος του μάνικου ενώ η αυξημένη θερμοκρασία έχει σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο της κόλλας που συγκρατεί τα μέρη του οργάνου. Αντίθετα η αυξημένη υγρασία διαστέλει και διογκώνει το ξύλο και τις κόλλες του οργάνου.
Στο σπίτι αποθηκεύουμε το όργανο έξω από τη θήκη μεταφοράς σε βάσεις και μακριά από την άμεση επαφη σε θερμαντικά σώματα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολύ συχνή είναι η καταστροφή των οργάνων που ξεχάστηκαν μέσα σε αυτοκίνητο κατω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.
Μετά από κάθε χρήση του οργάνου καλό είναι να σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανάκι τις χορδές καθώς και την ρετσίνι που έχει πέσει στο καπάκι και στην γλώσσα των τοξωτών οργάνων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα ή οποιοδήποτε άλλο διαλύτη του βερνικιού!
Τέλος δεν πρέπει να αμελούμε το συχνό άλλαγμα των χορδών μόλις δείξουν σημάδια χρήσης(σκουριά κλπ). Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να σπάσει η χορδή για να την αλλάξουμε, καθώς με τον καιρό χάνει την αποδοτικότητά της, ο ήχος της γίνεται μουντός και αυξάνεται η τάση της πάνω στο όργανο.
Οδηγός συντήρησης των μουσικών μας οργάνων.
