Πληροφορίες σχετικά με τα υλικά και την κατασκευή των οργάνων.

H κατασκευή ενός μουσικού οργάνου αποτελεί από μόνη της μία μαγική τέχνη! Από την σωστή επιλογή των υλικών, μέχρι το πρώτο κούρδισμα του οργάνου και το τελικό σετάρισμα. Η επιλογή της σωστής ξυλείας τόσο όσον αφορά τις ηχητικές ιδιότητες, όσο και της εμφάνισης, είναι μία διαδικασία στην οποία συμμετέχουν τόσο η εμπειρία και η γνώση, όσο και η ιδιαίτερες αισθήσεις του οργανοποιού (όψη, αφή, ακοή κλπ.) . Όλα αυτά σε συνδιασμό με την άρτια και μελετημένη κατασκευή των μερών του οργάνου, οδηγούν σε χειροποίητα  όργανα αρμονικά σε όλο το εύρος των συχνοτήτων τους και με την ιδιαίτερη χροιά του ήχου τους. Δεν λείπει βέβαια και η ικανοποίηση για το αισθητικό μέρος !

Ξυλεία που χρησιμοποιούμε:

σκάφος:  Για τα σκάφη των οργάνων χρησιμοποιούμε εγχώρια ξυλεία (σφενδάμι. καρυδιά, κερασιά,  μουριά ξανθή και μαύρη, κυπαρίσσι, φλαμούρι, λεύκα κ.α.), καθώς και εισαγώμενη ξυλεία (παντούκ, βέγκε, παλίσανδρο, έβενο, σγουρό σφενδάμι, αμερικάνικη καρυδιά, αφρικάνικη καρυδιά, μαόνι, bubinga, cocobolo, σαπέλι, zebrano κ.α.)

καπάκι:  To καπάκι (ή ηχητική πλάκα)  αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα των μουσικών οργάνων για την διαμόρφωση του παραγόμενου ήχου τους. Για το καπάκι χρησιμοποιούμε ερυθρελάτη (Ελβετική, Ρουμάνικη, Μαυροθαλασσίτικη, engelman, sitka κ.α.) καθώς και κέδρο (συνήθως Καναδά). Όσον αφορά τις κρητικές λύρες χρησιμοποιούμε κέδρο Λιβάνου παλαιό (κατράνι) και στις πολίτικες κατα κύριο λόγο κυπαρίσσι.

μανίκι ή μπράτσο:  Για τα μπράτσα των οργάνων χρησιμοποιείται ελαφριά ξυλεία (φλαμούρι, λεύκα, κέδρος, σαπέλι, μαόνι, σφενδάμι κ.α.)  με κόντρες σκληρή ξυλεία (βέγκε, παλίσανδρος, έβενος, παντούκ κ.α.) με την τεχνική sandwich. Επίσης χρησιμοποιούμε βέργες ανθρακονημάτων κατά παραγγελεία για την ενίσχυση του μάνικου για την αντοχή του στις τάσεις των χορδών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο τεχνικές ταυτόχρονα. Το εργαστήριο μας αποφεύγει τη χρήση βέργας γιατί πιστεύουμε ότι επηρεάζει αρνητικά τον ήχο του οργάνου και προσθέτει βάρος στο μάνικο. Η τεχνική της βέργας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως κατόπιν συννενόησης με τον πελάτη.

διακόσμηση:  Για την διακόσμηση του οργάνου  χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά (ξύλινες φιγούρες και ξύλινα κορδόνια, φυσικά όστρακα mother of pearl και abalone, κόκκαλα, κέρατα κ.α.). Η χρήση συνθετικών υλικών (ασετονούχες πάστες, πλαστικά κλπ.) ελαττώνεται στα σημεία που πρέπει να προστατευθεί το όργανο από την γρήγορη φθορά λόγω χρήσης (προστατευτική πάστα λαούτου στο καπάκι, πλαστική επένδυση γλώσσας της λύρας κλπ.)

βερνίκια: Στο εργαστήριό μας χρησιμοποιούμε όλων των ειδών τα βερνίκια, φυσικά: γομαλάκα και άλλα βερνίκια μπάλας, λαδιού κλπ ή χημικά: ακρυλικά, νίτρου, πολυουρεθάνης δυο συστατικών κ.α. , σύμφωνα με την επιλογή του πελάτη αλλά και την χρήση του οργάνου. Προτίμηση του εργαστηρίου μας είναι η χρήση φυσικών βερνικιών τουλάχιστον στο καπάκι του οργάνου!